Mediation in de sport
Mediation in de sport is erop gericht om conflicten binnen de sportwereld op te lossen. De sport kenmerkt zich veelal door passie, emotie, competitie en het streven naar doelen, zowel voor professional/spelers, bestuurders als vrijwilligers. Helaas kunnen er ook ongewenste situaties ontstaan, zoals conflicten tussen betrokken partijen. Traditionele methoden zoals tuchtrecht, strafrecht of ordemaatregelen lijken vaak een winnaar en een verliezer op te leveren, wat niet ideaal is bij het oplossen van conflicten. Deze benaderingen kunnen de relatie tussen partijen onherstelbaar beschadigen.
Mediation in de sport biedt een succesvollere aanpak. De sportwereld is niet gebaat bij tijdrovende en doorgaans kostbare juridische procedures, waarbij Jan en alleman kan meegenieten. Door tijdig mediation toe te passen, nog voordat conflicten escaleren en juridische trajecten worden gestart, kunnen partijen begeleid worden naar gezamenlijk gedragen en duurzame oplossingen. Het doel is om de relatie intact te houden en zelfs te verbeteren.
Bij mediation zijn er geen verliezers.
Tot slot is het zo dat de ‘branche’ sport in Nederland niet bijzonder groot is. Men komt elkaar dus vroeg of laat en mogelijk in wisselende hoedanigheden altijd weer tegen en men heeft elkaar dan ook weer nodig. Procederen of (en dat is mogelijk nog onwenselijker) het niet uitspreken van conflicten verstoort iedere relatie. Ook het behoud van goede relaties is het werkterrein van mediation in de sport.